0

Beginnen met wijn maken, dit heb je nodig.

Harmen Markus • 16 mei 2022

De basisbenodigdheden voor het maken van wijn:

Om te beginnen met wijn maken van druiven heb je enkele basismaterialen nodig. Veel producten zijn erg handig maar niet noodzakelijk en vaak kunnen de materialen vervangen worden door een alternatief wat je al gewoon in huis hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je op een goedkope manier voor de eerste keer wijn kan maken. Als je liever niet alle onderdelen los wil verzamelen dan raden wij het complete wijnpakket voor starters aan.


De volgende basismaterialen heb je nodig:

Wijnpers: om de druiven te persen wordt een druivenpers gebruikt. Je kan hiervoor ook een kaasdoek gebruiken.


Gistingsvat: Voor de eerste vergisting van de druiven wordt een vergistingsemmer gebruikt die met een deksel wordt afgedekt. Hiervoor kan je ook een (schone) emmer gebruiken die je tot max 75% vult en die je met bijvoorbeeld een doek en elastiek afdekt.


Fles met waterslot: Na de eerste gisting wordt de geperste most overgeheveld naar een fles die wordt afgesloten met een waterslot. Zorg dat deze fles goed vol zit zodat er zo weinig mogelijk lucht bij kan. Hiervoor zou u ook een (schone, niet voor giftige stoffen gebruikte) jerrycan kunnen gebruiken.


Meetapparatuur: de meetapparatuur is niet strikt noodzakelijk maar vooral erg handig. Met een hydrometer kan je het te verwachtten alcoholpercentage uitrekenen (d.m.v. suiker toevoegen het gewenste alcoholpercentage mogelijk maken) en de vergisting volgen. Met een alcoholmeter kan je na de gisting het alcoholpercentage meten. Dit kan echter ook d.m.v. een voor- en na meting met de hydrometer.


Hevelen: enige tijd nadat de vergisting is opgehouden is het tijd om te hevelen. Dit kan met een speciale automatische hevel of je kunt de wijn voorzichtig uit de fles gieten terwijl je zo weinig mogelijk droesem meegiet.


Bottelen: als de wijn helemaal uitgegist en helder is wordt het tijd om te bottelen. Hiervoor heb je flessenkurken en een kurkapparaat nodig. De goedkoopste, handmatige kurkapparaten kosten nog geen €10,-. 

Je kunt er ook voor kiezen om een paar oude, lege wijnflessen met dop te gebruiken. Deze goed schoonmaken en vullen maar!


Daarnaast nog ingrediënten die onmisbaar zijn:

-         Gist (eventueel kan je ook bakkersgist gebruiken maar de resultaten zijn vaak minder goed).

-         Suiker (hier kan je gewoon witte kristalsuiker gebruiken).

-         Sulfiet (voor het reinigen van apparatuur en ter voorkoming van bederf van de wijn).

door Gerben Markus 27 december 2022
In de koude winterdagen is het heerlijk om gezellig binnen te zitten met lampjes en kaarsjes aan. Wist je dat kaarsen maken heel eenvoudig is? In deze blog beschrijven we in 3 stappen hoe je zelf kaarsen kan maken.
door Harmen Markus 9 september 2022
 Limoncello maken Het maken van je eigen limoncello is makkelijker dan je wellicht denkt. Hieronder volgt een uitgebreide instructie hoe je zelf limoncello kunt maken. Onder de instructie is er een foto galerij toegevoegd ter verduidelijking. Heel veel plezier bij het maken van je eigen limoncello! Dit heb je ervoor nodig: - Een dunschiller - Een grote pot - Een trechter - Een zeef/kaasdoek Ingrediënten voor 2,5 liter limoncello: - 1 liter pure alcohol (96%) - 15 (biologische) citroenen - 500 gram suiker - 1 liter water Zelf limoncello maken in de volgende stappen: 1. Reinig de citroenen grondig. 2. Schil de citroenen en probeer het witte gedeelte zoveel mogelijk te vermijden. Dit zorgt voor een bittere smaak aan de limoncello. Zelf gebruiken wij de dunschiller van Victorinox met tandjes, hierdoor schil je automatisch bijna geen wit mee. 3. Voeg de citroenschillen en de alcohol samen in onze 3 liter pot. Laat deze vervolgens 1 maand staan op een donkere plaats en schudt deze een paar keer per week even krachtig heen en weer. Tip: gooi de rest van de citroenen niet weg, maar vries deze in schijfjes in om ze op een later moment toe te voegen aan een heerlijk koel drankje! 4. Na ongeveer een maand (mag ook iets langer of korter zijn) kook je 1 liter water en los je hier 500 gram suiker in op. Laat dit suikerwater vervolgens afkoelen. 5. Giet de alcohol met de citroenschillen door een filter of zeef. 6. Giet hierna het afgekoelde suikerwater bij de alcohol en roer het geheel even goed door elkaar. 7. Giet de limoncello in onze shotglaasjes (40 of 50 ml) of drupkes van 200 ml. Tip: de wodkaflessen van 500 ml zijn ook leuk als je de limoncello cadeau wil geven. 8. Bewaar de limoncello in de koelkast of in de vriezer. 9. Proost! Heb je nog vragen over het maken van limoncello of over onze producten? Twijfel niet om contact op te nemen. Wij denken graag met je mee!
door Riëlle Markus 17 mei 2022
Heb je zelf fruit geplukt of flink ingeslagen op de markt en wil je daar jam van maken? Maar wil je geen ongezonde jam met (veel) toegevoegde suiker? In dit artikel wordt in 5 stappen uitgelegd hoe je op een makkelijke en leuke manier je eigen jam maakt zonder toegevoegde suiker en conserveermiddelen.
Share by: