Om te beginnen met wijn maken van druiven heb je enkele basismaterialen nodig. Veel producten zijn erg handig maar niet noodzakelijk en vaak kunnen de materialen vervangen worden door een alternatief wat je al gewoon in huis hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je op een goedkope manier voor de eerste keer wijn kan maken. Als je liever niet alle onderdelen los wil verzamelen dan raden wij het complete wijnpakket voor starters aan.
De volgende basismaterialen heb je nodig:
Wijnpers: om de druiven te persen wordt een druivenpers gebruikt. Je kan hiervoor ook een kaasdoek gebruiken.
Gistingsvat: Voor de eerste vergisting van de druiven wordt een vergistingsemmer gebruikt die met een deksel wordt afgedekt. Hiervoor kan je ook een (schone) emmer gebruiken die je tot max 75% vult en die je met bijvoorbeeld een doek en elastiek afdekt.
Fles met waterslot: Na de eerste gisting wordt de geperste most overgeheveld naar een fles die wordt afgesloten met een waterslot. Zorg dat deze fles goed vol zit zodat er zo weinig mogelijk lucht bij kan. Hiervoor zou u ook een (schone, niet voor giftige stoffen gebruikte) jerrycan kunnen gebruiken.
Meetapparatuur: de meetapparatuur is niet strikt noodzakelijk maar vooral erg handig. Met een hydrometer kan je het te verwachtten alcoholpercentage uitrekenen (d.m.v. suiker toevoegen het gewenste alcoholpercentage mogelijk maken) en de vergisting volgen. Met een alcoholmeter kan je na de gisting het alcoholpercentage meten. Dit kan echter ook d.m.v. een voor- en na meting met de hydrometer.
Hevelen: enige tijd nadat de vergisting is opgehouden is het tijd om te hevelen. Dit kan met een speciale automatische hevel of je kunt de wijn voorzichtig uit de fles gieten terwijl je zo weinig mogelijk droesem meegiet.
Bottelen: als de wijn helemaal uitgegist en helder is wordt het tijd om te bottelen. Hiervoor heb je flessen, kurken en een kurkapparaat nodig. De goedkoopste, handmatige kurkapparaten kosten nog geen €10,-.
Je kunt er ook voor kiezen om een paar oude, lege wijnflessen met dop te gebruiken. Deze goed schoonmaken en vullen maar!
Daarnaast nog ingrediënten die onmisbaar zijn:
- Gist (eventueel kan je ook bakkersgist gebruiken maar de resultaten zijn vaak minder goed).
- Suiker (hier kan je gewoon witte kristalsuiker gebruiken).
- Sulfiet (voor het reinigen van apparatuur en ter voorkoming van bederf van de wijn).
Volg ons op Instagram
Nudenoord 248
3079ZN Rotterdam
Whatsapp: 06 23659629
Mailadres: info@puurmaken.nl
Instagram: @puurmaken