Heb je zelf fruit geplukt of flink ingeslagen op de markt en wil je daar jam van maken? Maar wil je geen ongezonde jam met (veel) toegevoegde suiker? In dit artikel wordt in 5 stappen uitgelegd hoe je op een makkelijke en leuke manier je eigen jam maakt zonder toegevoegde suiker en conserveermiddelen. Namelijk door gebruik te maken van pectine kan je jam maken met minder of helemaal geen toegevoegde suiker. Zo kan je verantwoord genieten van deze fruitige traktatie!
Jam maken zonder suiker en conserveermiddel.
Recept voor 1 kilo jam:
Gebruiksaanwijzing:
1. Was 1 kilo fruit, verwijder de pitten en maak de grotere stukken fruit klein.
2. Doe het fruit en een zakje pectine van 30 gram in een grote pan en breng deze al roerend aan de kook.
3. Voeg nu eventueel suiker naar smaak toe.
4. Blijf roeren totdat de pectine en de suiker volledig is opgelost.
5. Verdelen over de jampotten, deze omgekeerd af laten koelen en klaar!
Opmerkingen:
* omdat suiker als conserveermiddel werkt is deze jam minder lang houdbaar. Door steriel te werken, de potten goed schoon te maken en ze voor gebruik een paar minuten te spoelen met water, sulfiet en citroenzuur wordt de houdbaarheid verlengt.
* bewaar de jam op een donkere en koele plaats.
Omdat puur gemaakt beter smaakt.
Volg ons op Instagram
Nudenoord 248
3079ZN Rotterdam
Whatsapp: 06 23659629
Mailadres: info@puurmaken.nl
Instagram: @puurmaken