0

Kaarsen maken met soja wax

Gerben Markus • 27 december 2022

Kaarsen maken met soja wax

In de koude winterdagen is het heerlijk om gezellig binnen te zitten met lampjes en kaarsjes aan. Wist je dat kaarsen maken heel eenvoudig is? In deze blog beschrijven we in 3 stappen hoe je zelf kaarsen kan maken.


Dit heb je ervoor nodig:

- Soja wax

- Lonten (zitten bij de sojawax)

- Glas of mal

- Bakje

- Eetlepel

- Steelpan

Stap 1: 

Verzamel de materialen die je nodig hebt. Doe de hoeveelheid sojawax die je denkt nodig te hebben in een schaaltje. De hoeveelheid sojawax die je nodig hebt is afhankelijk van het glas of mal waarin de sojawax gegoten wordt. Tip: pak niet teveel, je kunt later eventueel nog extra sojawax toevoegen aan de gesmolten sojawax.

Stap 2: 

Doe de wax in de steelpan en verwarm de pan op laag vuur. De wax heeft een smeltpunt van rond de 50 graden. Roer tijdens het verwarmen met een lepel de wax goed door.

Stap 3: 

Als alle wax is gesmolten zet je het glas met het lont klaar. Het is belangrijk dat het lont precies in het midden van het glas zit. Giet met een lepel een kleine laagje wax over het lont heen en wacht totdat het laagje volledig gestold is. Als er een hard laagje is gevormd kan je voorzichtig er een laagje boven op gieten. Niet te veel tegelijk, want dan kan het lont loskomen. Om het proces te versnellen kan je de wax laten koelen in de koelkast, vriezer of de kaars even buiten zetten.

Zit het glas of de mal vol? Dan is het tijd om de kaars aan te steken. Let op: knip een stuk van het lont af als je denkt dat het te lang is. Walmende kaarsen  produceren meer schadelijke stoffen.




Tip: voeg pigment kleurstof toe bij de sojawax zodat je kaars een mooie kleur krijgt. Verwarm het sojamengel dan wel tot 85 graden. Niet alle kleurstoffen mengen met sojawax. Naast kleur kan je ook heerlijke geuren toevoegen!

door Harmen Markus 9 september 2022
 Limoncello maken Het maken van je eigen limoncello is makkelijker dan je wellicht denkt. Hieronder volgt een uitgebreide instructie hoe je zelf limoncello kunt maken. Onder de instructie is er een foto galerij toegevoegd ter verduidelijking. Heel veel plezier bij het maken van je eigen limoncello! Dit heb je ervoor nodig: - Een dunschiller - Een grote pot - Een trechter - Een zeef/kaasdoek Ingrediënten voor 2,5 liter limoncello: - 1 liter pure alcohol (96%) - 15 (biologische) citroenen - 500 gram suiker - 1 liter water Zelf limoncello maken in de volgende stappen: 1. Reinig de citroenen grondig. 2. Schil de citroenen en probeer het witte gedeelte zoveel mogelijk te vermijden. Dit zorgt voor een bittere smaak aan de limoncello. Zelf gebruiken wij de dunschiller van Victorinox met tandjes, hierdoor schil je automatisch bijna geen wit mee. 3. Voeg de citroenschillen en de alcohol samen in onze 3 liter pot. Laat deze vervolgens 1 maand staan op een donkere plaats en schudt deze een paar keer per week even krachtig heen en weer. Tip: gooi de rest van de citroenen niet weg, maar vries deze in schijfjes in om ze op een later moment toe te voegen aan een heerlijk koel drankje! 4. Na ongeveer een maand (mag ook iets langer of korter zijn) kook je 1 liter water en los je hier 500 gram suiker in op. Laat dit suikerwater vervolgens afkoelen. 5. Giet de alcohol met de citroenschillen door een filter of zeef. 6. Giet hierna het afgekoelde suikerwater bij de alcohol en roer het geheel even goed door elkaar. 7. Giet de limoncello in onze shotglaasjes (40 of 50 ml) of drupkes van 200 ml. Tip: de wodkaflessen van 500 ml zijn ook leuk als je de limoncello cadeau wil geven. 8. Bewaar de limoncello in de koelkast of in de vriezer. 9. Proost! Heb je nog vragen over het maken van limoncello of over onze producten? Twijfel niet om contact op te nemen. Wij denken graag met je mee!
door Riëlle Markus 17 mei 2022
Heb je zelf fruit geplukt of flink ingeslagen op de markt en wil je daar jam van maken? Maar wil je geen ongezonde jam met (veel) toegevoegde suiker? In dit artikel wordt in 5 stappen uitgelegd hoe je op een makkelijke en leuke manier je eigen jam maakt zonder toegevoegde suiker en conserveermiddelen.
door Harmen Markus 16 mei 2022
Wil je beginnen met wijn maken en vraag je je af wat je hiervoor nodig hebt? In dit artikel wordt helder en duidelijk uitgelegd welke materialen je nodig hebt en voor welk goedkoper alternatief je kan kiezen.
Share by: